Timotheus

Adventsproject gezin 2018

Wachten, wachten, wachten…
Advent is een tijd van wachten en verwachten, maar wachten duurt lang. Wanneer gaat er nu eindelijk iets gebeuren en op wie wachten we eigenlijk? Hierover gaat dit adventsproject voor de adventszondagen.

Dit adventsproject voor je gezin geeft tools om toe te leven naar kerst. Samen wachten, beseffen op wie je eigenlijk wacht en wat dat betekent. Het gezinsmoment duurt zo’n 15 tot 20 minuten per keer. Gebruik de praat-, lees- en doe-suggesties op zo’n manier dat ze passen bij jouw gezin. Aan het begin van het project is er eenmalig wat voorbereidingstijd nodig, daarna is die per keer beperkt.

Doosje
Per keer worden een kleine afbeelding en een Bijbeltekst geplakt op een doosje. Er zit iets in het doosje, maar wat? De kinderen moeten wachten tot kerst om het open te maken. Benadruk steeds het wachten: “Wat duurt dat lang, hè?, Hoeveel nachtjes slapen is het nog?”, enzovoort. Gebruik bijvoorbeeld een beplakt melkpak of een houten kistje.
Stop vooraf het volgende in het doosje:
1. Een waxinelichtje of mooie kaars
2. Een kaartje met de Bijbeltekst van kerst
3. Een leuke verrassing. Bedenk iets waar jullie kinderen echt blij van worden, iets wat dat lange wachten beloont. Schrijf bijvoorbeeld op een kaartje waar de kinderen een klein cadeautje of iets lekkers kunnen vinden. Of bedenk een leuke activiteit die jullie in de kerstvakantie met elkaar gaan doen.

Wat je verder moet weten: 
>> Via deze link kun je een pdf downloaden met de afbeeldingen en Bijbelteksten die je nodig hebt.
>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.
- Bij elk gezinsmoment staat een verhaal uit de Bijbel. Lees het uit bijvoorbeeld de SamenleesBijbel of een kinderbijbel.
- De teksten die wij gebruiken komen uit de Bijbel in Gewone Taal.

Eerste advent: Wachten duurt lang
Doe:
Iedereen zit klaar voor het gezinsmoment. Net als jullie willen beginnen, gaat een van beide ouders naar boven, naar de wc of ergens anders heen. Hij of zij zegt: “Wacht nog even, ik ben zo terug.” Blijf lang weg. Wat zijn de reacties van de kinderen? Zeg: “Hij/zij komt zo terug, even wachten, jullie lijken wel ongeduldig.” Kom na een tijdje weer terug. Vertel dat deze grap erbij hoort.

Praat:
- Hoe is het om te wachten? Wat gingen jullie doen en zeggen?
- Wanneer moeten jullie weleens wachten?
- Wanneer is wachten leuk en wanneer helemaal niet?

Lees:
Over vier weken vieren we dat Jezus is geboren. Dat is nog heel veel dagen wachten. Héééél lang geleden wisten de mensen al dat Jezus zou komen. De opa van Jezus, maar ook zijn over- over -overgrootvader en heel veel anderen waren al aan het wachten. Lees in Matteüs 1:1-17 wie dat zijn. Best bijzonder dat zij al wisten van Jezus’ geboorte.

Heb je nog heel jonge kinderen, dan kun je ook het verhaal over de aankondiging van Johannes’ geboorte lezen in Lucas 1:5-25. Op de derde adventszondag krijgt dit verhaal een vervolg.

Praat:
- Welke namen ken jij uit de stamboom van Jezus?
- Kun jij uitrekenen hoe lang er al gewacht werd op de komst van Jezus?

Doe:
Pak het doosje erbij en vertel de kinderen dat er een verrassing in zit. Als het kerst is mogen ze het pas openmaken. Plak de klok erop, als teken van wachten, en de tekst uit Jesaja 9:1. Deze boodschap kreeg het volk Israël lang geleden: Wacht maar, er gaat een keer Iemand komen die alles gaat veranderen.

>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.

Tweede advent: Wacht, de Koning komt!
Doe:
Stel dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanavond bij jullie komen eten. Wat ga je dan in huis allemaal doen? Je kunt dit met elkaar bespreken, maar je kunt ook met elkaar de tafel dekken en een maaltijd klaarmaken. Doe alsof er een belangrijk iemand op bezoek komt.
- Heb jij weleens op iemand moeten wachten die belangrijk voor jou is? Hoe was dat?
- Is het wachten daarop leuk? Spannend? Of nog anders?

Lees:
De engel Gabriël vertelt aan Maria dat ze een kindje gaat krijgen en dat ze Hem Jezus moet noemen. De engel vertelt dat Jezus een Koning is. Lees dit verhaal in Lucas 1:26-33 

Praat:
- Wat weet jij over de koningen in de tijd van de Bijbel? (Regeert over het land, zorgt voor alle mensen in zijn land, goede en slechte koningen)

- Wij wachten op de geboorte van een Koning. Wat voor Koning is Jezus? Lees Lucas 1:51-55, dan heb je alvast wat antwoorden.

- Kijk jij uit naar Jezus, de Koning? Is dat net zo spannend als het wachten op een belangrijk iemand over wie het in het begin ging, of toch anders?

Doe:
Plak de kroon op het doosje en plak er de tekst uit Lucas 1:33 bij. Het zijn de woorden die de engel tegen Maria zei.

>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.


Derde advent: Wacht, de Redder komt!

Doe:
Gezin met oudere kinderen:
Ken je het verhaal van die jongens die afgelopen zomer met hun hele voetbalteam en hun coach vastzaten in een grot in Thailand? Na ruim twee weken werden ze eindelijk gered. Bekijk op onze site het filmpje van het Jeugdjournaal dat over deze reddingsactie gaat.
- Wat waren de reacties van de mensen in Thailand na de redding van de kinderen?

- Wat zou jij als eerste gaan doen als jij gered zou zijn?

- Ken jij verhalen waarin iemand werd gered? Hoe was dat?

Gezin met jonge kinderen:
Bekijk op onze site het filmpje over een kat die gered wordt uit de boom.
- Hoe zie je dat het baasje van de kat heel blij is als alles goed is met de kat?

- Ken jij verhalen waarin iemand werd gered? Hoe was dat?

Lees:
Lees met elkaar het verhaal over Elisabeth en Zacharias in Lucas 1:5-25 en 57-80.
Toen Zacharias weer kon praten, loofde hij God en zong hij een lied waarin hij vertelt over Jezus die een Redder is. 

Praat:
Wij wachten op de geboorte van Jezus, Hij is de Redder van de wereld. Jezus redt ons, omdat Hij heel veel van jou en mij houdt. Als er iets is wat moeilijk is in je leven of als er iets misgaat, mag je bij Hem komen. Hij redt door je te beschermen, te troosten en te vergeven. Als je gered bent, ben je veilig. De komst van Jezus op de aarde heeft ervoor gezorgd dat je veilig bent bij Hem.
- Wat heeft het verhaal van de jongens uit de grot of het verhaal van de kat te maken met ‘Jezus, de Redder van de wereld’? (Als je gered bent, ben je veilig, redding geeft blijdschap, soms moet je lang wachten tot het echt weer goed is etc.).

Doe:
Plak de reddingsboei op het doosje en plak er de tekst uit Lucas 1:69 bij. Het zijn de woorden van Zacharias.

>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.


Vierde advent: Eindelijk, er is goed nieuws

Doe:
Er is goed nieuws…
… na lang oefenen, mag je eindelijk gaan afzwemmen. Weet je dat nog? Hoe voelde dat?
… de meester of juf zegt dat er al heel lang hard gewerkt is. Daarom is er vanmiddag een verrassing, jullie gaan naar de speeltuin. Wat denk jij? Wat doe jij?

Als je lang hebt moeten wachten, maakt goed nieuws je blij. Eindelijk gaat er iets gebeuren.
Schrijf op een groot vel papier ‘Goednieuwskrant’. Verzamel oude tijdschriften en kranten en leg stiften en lijm klaar. Wat zijn jullie eigen voorbeelden van goed nieuws? Knip plaatjes en teksten of letters uit en plak deze op. Je kunt ook iets schrijven of tekenen.

Lees:
Lees het verhaal over de herders die het goede nieuws horen van de engelen in Lucas 2:8-21.
De Koning, de Redder is geboren.

Praat:
- Hoe reageerden de herders op dit goede nieuws?
- Waarom maakte het hen blij, denk je?
- Is de geboorte van Jezus goed nieuws voor jou?
- Ouders vertel eens: is de geboorte van een Koning, van een Redder, voor jou goed nieuws? Hoe dan?

Doe:
Plak de afbeelding van de ‘goed-nieuws-krant’ op het doosje en plak er de tekst uit Lucas 2:10 bij. Het zijn de woorden van de engelen.

>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.

Kerst: Eindelijk, het wachten is voorbij

Doe:
Tip: het is handig om dit gezinsmoment te doen als het buiten donker is.
Eindelijk is het zover. Herhaal aan de hand van de afbeeldingen en teksten op het doosje waar jullie het over hebben gehad. Vandaag vieren we dat Jezus, onze Koning, onze Redder is geboren. Eindelijk mogen de kinderen nu het doosje openmaken. Maak er een spannend moment van.

Praat:
Maak de kamer donker.
- Heb je weleens meegemaakt dat het heel donker was? Hoe voel jij je in het donker?
- Wanneer vind je dat spannend en wanneer niet? Steek het kaarsje aan. Wow, wat kun je nu ineens veel zien. Ook al is het maar een klein lichtje, het maakt een heel groot verschil.

Lees:
Lees de Bijbeltekst op het kaartje dat in het doosje zit. 
- Waar denk jij aan bij ‘een licht als een stralende zon’?
- Wat heeft dat met Jezus te maken?

Praat:
In de Bijbel staat dat Jezus ‘het Licht’ is. Hij wil over jouw leven schijnen. Dat betekent dat Hij voor je zorgt als een goede Koning. Je bent veilig bij Hem, omdat Hij de Redder is. Net als dat kleine lichtje in de kamer kan dat een groot verschil maken in jouw leven.
- Hoe schijnt het licht van Jezus over jouw leven?
- Voordat Jezus werd geboren, werd er al gezegd dat Hij een Koning en een Redder is. Is Hij dat ook voor jou? Ouders (en anderen), vertel er eens over?

Lees het verhaal Wachten op Baba voor. Klik hier voor de pdf.
Op welke manier sluit het verhaal aan bij de gezinsmomenten van het adventsproject?

>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.