Kinderwerk-info-Top

Adventure (Adventproject)

Kerkmateriaal bij adventproject ‘Adventure’
‘Adventure’ is een gezinsboekje waarmee je tijdens de adventstijd toeleeft naar kerst. Iedere dag leg je samen met Jozef en Maria een stukje van de reis af op weg naar Bethlehem. Ze trekken langs plaatsen uit Bijbelverhalen uit het Oude testament. De verhalen verwijzen naar de belofte van God om een verlosser te sturen en vertellen over Gods liefde voor de mensen. Timotheus heeft bij dit boekje, dat via de boekhandel te koop is, kerkmateriaal ontwikkeld, zodat je de geloofsopvoeding in kerk en gezin aan elkaar kunt koppelen.

Hoe ermee aan de slag?
Nodig als kerk of gemeente alle gezinnen uit om thuis mee te doen aan het adventsproject aan de hand van dit boekje. Het kerkmateriaal voorziet in korte kindmomenten tijdens de dienst. Ze sluiten wat inhoud en uitvoering aan bij het boekje. Voor de kinderen een herkenning, voor de ouders een stimulans om thuis iedere dag te blijven lezen, voor de gemeente een samen delen in het toeleven naar advent.

Veel kerken of gemeenten zijn gewend de kinderen met kerst een boekje (of iets dergelijks) te geven. Het kan een optie zijn om in plaats van dit boekje, voor de gezinnen ‘Adventure’ aan te schaffen. Je kunt de gezinnen ook stimuleren om dit zelf te doen. Het boekje is te koop via de boekhandel.

Waar bestaat dit materiaal uit?
Het (digitale) kerkmateriaal voorziet in kindmomenten op de vier adventzondagen en één op eerste kerstdag. Tijdens het kindmoment reizen we, net als in het boekje, mee met Jozef en Maria. Centraal staat een gesprekje tussen hen en de personen die ze tegen komen in de Bijbelse plaatsen. Jozef gaat in gesprek met o.a. Abraham en ze ontmoeten bijvoorbeeld David. Die gesprekjes komen iedere dag terug in het boekje en kunnen de kinderen uitvoeren met de bijbehorende vingerpoppetjes. De kindmomenten stimuleren op deze manier dezelfde gesprekjes thuis.

Ter ondersteuning van het kindmoment is er per zondag een powerpoint met enkele slites. Daarop is, net als in het boekje, te zien waar de reis naar toe gaat. Het gesprek tussen de figuren wordt ondersteund door slites met de vingerpoppetjes.

Welke thema’s komen er aan de orde?
Per zondag is er gekozen voor een thema dat aansluit bij de Bijbelse plaats en de ontmoetingen daar tijdens de reis:
zondag 1: Adventure, we gaan op reis
zondag 2: Belofte
zondag 3: Lofzang
zondag 4: Verbinden van de geslachten
kerst: De reis gaat veder

Waarom dit materiaal?
“Maak geloofsopvoeding krachtig, verbind gezin en kerk met elkaar”. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor Timotheus en de reden voor ons om contact te zoeken met Jongbloed, de uitgever van ‘Adventure’. Wij geloven in de kracht van het verbinden van invloeden als het gaat op de opvoeding in geloof van onze kinderen. Het gezinsboekje enerzijds en het door ons gemaakte kerkenmateriaal anderzijds kunnen elkaar versterken. Wat de kinderen thuis doen en horen, wordt bevestigd en aangevuld in de kerk. Maar ook omgekeerd kunnen kerken en gemeenten door dit project ouders ondersteunen in de geloofsopvoeding thuis. Het kan voor hen een aanmoediging zijn om thuis als gezin expliciet toe te leven naar kerst. Het dagelijks lezen, het doen van de activiteiten nodigen uit tot kleine en wie weet wel grotere geloofsgesprekken. Door het project IN de dienst een plek te geven, is de hele gemeente betrokken. Het verbinden van alle generaties is belangrijk voor de geloofsopvoeding van kinderen. Het project is een mooie gelegenheid om hier vorm aan te geven.

Hoe te bestellen?
De gezinsboekjes ‘Adventure’ (€ 8,95) zijn te bestellen via de boekhandel.
Het kerkmateriaal kost (€ 12,50) en is te downloaden via onze webshop.

Vragen?
Heb je vragen of andere opmerkingen mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.